Günümüzde küresel anlamda söz sahibi olabilmenin en önemli adımlarından biri de şüphesiz teknoloji… Sanayi dallarında ne kadar ileri giderseniz gidin teknolojiyi bu sürece dahil edemediğiniz sürece Dünya’nın gerisine kalmışsınız demektir. Teknoloji çok geniş bir anlama sahip olsa da burada arka planda yer alan kelime “yazılım” ve eğer bu alanda söz sahibi olmak istiyorsak yapmamız gereken en önemli şey dışa bağımlılığı azaltarak kendi yazılımlarımızı geliştirmektir.
Yazılım geliştirme, teslim edilebilir bir yazılımın tasarımı, belgelenmesi, programlanması, test edilmesi ve sürekli bakımı anlamına gelir. Yazılım geliştirme süreci sadece kod yazmak değil aynı zamanda ihtiyaçların ve hedeflerin hazırlanması, neyin ve nasıl kodlanacağının tasarlanması ve doğrulama adımlarını da içerir.
Yazılım geliştirme süreci sadece kod yazmak olarak algılanmamalıdır. Kodlama aşamasına gelene kadar birçok süreç takip edilir. Bu süreçler firma talepleri ile başlar ve son kullanıcının kullanımına ve bakımına kadar birçok aşamayı içerisinde barındırır.
Burada aslında ilk adım planlamadır. Öncelikle müşteri talepleri dikkate alınarak ihtiyaçlar belirlenir ve yöntemler, maliyet, iş bölümü gibi unsurlar değerlendirilir.
Ardından, sistem ihtiyaç ve işlevleri analiz edilerek ayrıntılı olarak çıkartılır ve geliştirilecek olan üründen tam olarak ne istendiği ölçümlenir. Belirlenen istekler çerçevesinde yazılım sisteminin mantıksal ve fiziksel tasarımı yapılır.
Gerçekleştirme aşamasında kodlama, test etme ve kurulum işlemleri gerçekleşir. Kodlaması tamamlanan ürünün daha önceden belirlenen ihtiyaçları karşılama durumu test edilir ve eğer varsa sistemdeki açıklar kapatılarak kurulum gerçekleştirilir.
Son adım ise teslim ve bakım adımıdır. Tüm süreçleri tamamlanan ürün müşteriye iletilir ve ürün kullanılmaya başlandıktan sonra bakım aşaması da başlar. Bu aşamada zaman içerisinde kullanım esnasında oluşan hatalar giderilir ya da yeni eklentiler (hotfix) eklenerek sorunlar çözülür.
Yazılım geliştirme süreçlerinde bir projenin kalitesi ve bütçesi büyük ölçüde seçilen modele bağlıdır. Günümüzde bu anlamda kullanılan elliden fazla model bulunmaktadır. Bunların en popüler olanlarına çevik (agile) model, büyük patlama (big-bang) modeli, şelale (waterfall) modeli, V modeli, RAD modeli, spiral (SDLC) model, artımlı (incremental) ve yinelemeli (iterative) model örnek olarak gösterilebilir. Her bir modelin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Yapılacak işe en uygun model seçilerek süreç verimli bir şekilde yönetilebilir.
Oskon Otomasyon sizlere yazılım geliştirme konusunda destek vererek işletmenizden maksimum fayda sağlamanıza yardımcı olur.